Hoe duurzaam wil jij wonen in Tudortuinen?

10 maart '21

Tudortuinen fase 4 valt niet alleen op door de architectuur. Ook de duurzaamheid is bijzonder. Wist je dat een groot aantal woningen nul-op-de-meter zijn? In dit artikel lees je er meer over. Daarnaast laten we Michiel Vork aan het woord. Michiel is adjunct-directeur ontwikkeling (regio Zuid) bij Ouwehand. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.

“Wat ik zo mooi vind aan dit plan is dat duurzaamheid niet ‘slechts’ is toegevoegd om aan de regelgeving te voldoen. Duurzaamheid is integraal onderdeel van het ontwerp. Zo worden de zonnepanelen bijvoorbeeld in-daks aangebracht. Dat betekent dat ze verzonken liggen en optisch een geheel vormen met het pannendak. Zou toch zonde zijn om zo’n mooi ontwerp teniet te doen met een opvallend vlak van zonnepanelen.”

image alt

Slim en comfortabel

Ook in huis is slim omgegaan met het ‘wegwerken’ van de techniek. De bodemwarmtepomp staat in separate ruimte bij de hal op de begane grond, waardoor de pomp makkelijk bereikbaar is voor onderhoud. Daarbij dempt de kast het geluid én de ruimte biedt gelijk plek voor een garderobe. Michiel: “En hoe fijn is het dat het vloerverwarmingssysteem in de zomer omgezet kan worden naar een systeem dat de vloer een paar graden terugkoelt. Met de hete zomers, die we tegenwoordig hebben, geen overbodige luxe. De vloer koelen kan nagenoeg kosteloos en is daarmee een stuk voordeliger dan airco.”

Bewezen goed

“Voor veel mensen is deze techniek van verwarmen en koelen nieuw. Voor ons is de techniek bewezen. De woningen die nu al gebouwd zijn in Tudortuinen hebben allemaal het complete duurzaamheidspakket van Klimaatgarant. Ja, we werken samen met Klimaatgarant. Een bedrijf dat zo gespecialiseerd is in het realiseren van energieneutrale woningen dat ze garantie afgeven. Niet alleen op de installaties, ook op de prestaties.”

image alt

Energiezuinig wonen

Nul-Op-de-Meter houdt in dat de woning bij normaal gebruik - uitgaande van een gemiddeld Nederlands gezin - over een jaar gezien en bij gemiddelde Nederlandse klimaatcondities, evenveel energie opwekt als gebruikt, inclusief een vastgestelde bundel voor huishoudelijk verbruik. Let op: nul-op-de-meter betekent niet, nul-op-de-rekening. Je moet nog steeds je vastrecht betalen. Feit is wel dat je energierekening een stuk lager zal zijn dan bij een ouder huis. De overige woningen hebben een EPC van 0 en zijn daarmee energieneutraal. Dat houdt in dat de energie die je verbruikt - voor verwarming van je woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je via zonnepanelen opwekt ongeveer gelijk zijn. Je hebt alleen nog te maken met de stroomkosten voor bijvoorbeeld wasmachine, droger en televisie. Bijkomend voordeel is dat diverse geldverstrekkers bij nul-op-de-meterwoningen de mogelijkheid bieden om tot € 25.000,- extra te lenen, voor de woningen met een EPC van 0 is dit € 15.000,-.  Onder de voorwaarde dat het bruto jaarinkomen minimaal € 33.000,- bedraagt. 

Bouwnummer 31 t/m 50 en 56 t/m 77 zijn nul-op-de-meter. De overige woningen hebben een EPC van 0.

Ook duurzaam wonen? Bekijk het aanbod
Benieuwd naar de inspiratie van de architect? Lees het interview