Volop variatie en toch een mooi geheel

19 februari '21

Van Manen architecten maakte het ontwerp voor de rijwoningen en 2 onder 1 kapwoningen van Tudortuinen fase 4. Dat voelde een beetje als een thuiswedstrijd, want ook fase 1, 2 en 3 draagt het signatuur van Van Manen. We spreken architect Marieke Meyer, die haar ontwerp toelicht en vertelt wat ze zo bijzonder vindt aan deze fase.

“Fase 4 komt deels aan de vijver. Aan de overkant is fase 1 net opgeleverd en wordt gebouwd aan fase 2 en 3. We vonden het mooi om deze buurt één gezicht te geven. Dus kozen we dezelfde steen en we maakten een ontwerp in dezelfde Tudorstijl. Daarmee sluiten we ook gelijk aan bij het gedachtengoed achter Park Triangel, waar alle buurten geïnspireerd zijn op typisch Engelse architectuur.”

image alt

Ordenen om variatie aan te brengen en rust te creëren

Wie de Tudorstijl een beetje kent, weet dat deze stijl heel rijk is. Het is een samenspel van allerlei ontwerpdetails zoals schoorstenen, luifels, dakkapellen, roedes in de ramen, vakwerk in de gevel en schuine daken, ook op de bijgebouwen. Hoe zorg je ervoor dat het niet rommelig wordt? Marieke: “Met de verschillende elementen hebben we drie architectuur-families samengesteld, waardoor er een eenheid ontstaat met een aangename variatie tussen de woonblokken. Er is een stoere Tudor, een warme Tudor en een romantische Tudor.”

image alt

Verschillende families

De stoere Tudor heeft elementen van beton en staal. Het wiebertje dat je overal terugziet, steekt bij deze woningen iets uit de gevel. Als het zonlicht erdoor schijnt, zie je een triangel als schaduw op de gevel. Een knipoog naar de naam van de wijk. De warme Tudor wordt gesierd door houten vakwerk in de gevel met rondingen in het vakwerkpatroon. Ook boven de deur is een getogen boog. De romantische Tudor heeft bloembakken bij de ramen op de 1e verdieping en een rond raampje bij de zolder in de kopgevels. Het wiebertje komt hier ook weer terug als raampje in de voordeur.”

image alt

Elk huis heeft een eigen identiteit

“Het leuke is dat door deze manier van ‘componeren’ elke woning zijn eigen rijkheid en identiteit krijgt én dat de buurt als geheel een krachtig statement maakt. De groene haagjes bij de voortuin en de mooie vijverpartij met speelgelegenheid voor de kinderen dragen bij aan de eenheid en rust. Deze architectuur is zo sprekend, daar wil je alle ruimte voor geven. Ik kan niet wachten om straks een rondje te maken en te zien hoe er wordt genoten van het wonen in Tudortuinen.”

Bekijk de impressies

Alle impressies van de woningen in Tudortuinen zijn gereed en nu te bekijken bij jouw favoriete woningtype op de pagina Woningen. 

Naar de woningen
  Bekijk de woningen
  Lees het laatste nieuws