Elke straat heeft een groene ‘huiskamer’

21 maart '22

Een stedenbouwkundige bepaalt de structuur van de wijk. Hoe lopen de wegen, waar staan de huizen en hoeveel groen komt er? Voor Parkrijk maakte stedenbouwkundige Martin Goudriaan van Bureau Imago een prachtig plan. Bij het horen van zijn verhaal worden we steeds enthousiaster. Dit wordt echt mooi!

“Vaststond dat Parkrijk een cottagestijl zou krijgen. Daar past een romantische landschapsstijl met kronkelende straten heel goed bij. De gebogen straten in combinatie met de rijke architectuur zorgen voor volop variatie. Zowel in hoe de straten eruitzien als het uitzicht en de woonbeleving van de huiseigenaren. Aan de randen van de wijk kijk je vrij uit over het water van de Zesde Tocht en Zuidelijke Dwarstocht (voormalige polderstructuur) of het groengebied van de Vredenburghzone. Hoe meer je naar binnen gaat in de wijk, hoe intiemer en dorpser de sfeer wordt.”

image alt

Hier ken je je buren

Nagenoeg elke straat heeft een bijzondere plek . “In deze ‘groene huiskamers’ is ruimte voor ontmoeting tussen jong en oud(er). Spelen, zitten, een spelletje doen of een balletje trappen. Het kan altijd in je eigen straat. Contact met buren of je buren kennen bepaalt in grote mate het woongenot. Wij letten daar dan ook heel goed op bij onze ontwerpen. Net als dat we kijken naar de bezonning. Iedereen moet een of meerdere plekken hebben om van de zon óf schaduw te genieten.”

image alt

Uit eigen ervaring

Martin heeft zelf een gezin, waardoor hij uit ervaring weet waar je als ouder behoefte aan hebt. “Eerst spelen de kleintjes onder toeziend oog voor de deur. Het speelgebied breidt zich uit tot de straat, dan de buurt en vervolgens vinden de kinderen zelfstandig hun weg naar het park. Het stedenbouwkundig plan zit zo in elkaar dat de wijk voor elke leeftijd een leuke spelaanleiding biedt.”

Als je zoveel aandacht geeft aan groen, speelsheid en architectuur mogen auto’s het beeld niet domineren. Zonde toch! Martin heeft het slim opgelost. “Het gros van de auto’s staat in hoven achter de tuinen. De parkeerplekken zijn ‘ingepakt in groen’ door de hagen, bomen en groene erfafscheiding. Voor bezoekers en een eventuele tweede auto kunnen mensen gebruikmaken van de enkele parkeerplaatsen op straat. Altijd wordt maar aan één zijde geparkeerd. Niet alleen het straatbeeld profiteert van het vele groen, deze ontwerpkeuze biedt ruimte voor een natuur inclusieve inrichting en gaat hittestress tegen die kan ontstaan in een wijk die te stenig is aangelegd.”

Met het oog op de toekomst

“Ik probeer altijd een wijk of buurt te ontwerpen waar ik zelf ook zou willen wonen. Als ik nu naar het ontwerp kijk, word ik er nog steeds blij van. Ik ben ervan overtuigd dat wijkbewoners en bewoners van de naastgelegen wijken genieten van het vele groen, de variatie in straatjes en de mooie verbindingen die met het park gemaakt zijn. Ik kijk ernaar uit straks door de wijk te dwalen en te zien hoe ook voortuinen groen kleuren en mensen volop genieten van hun nieuwe thuis in Parkrijk.“

Vragen? Neem contact met ons op
Wonen in Parkrijk? Bekijk het aanbod