Wat is een energieneutrale woning?

30 april '20

Steeds meer woningen zijn energieneutraal, zo ook de woningen in Parkweide fase 2a. Maar wat betekent dat eigenlijk? En - misschien nog wel belangrijker - wat levert het jou op? We vertellen je hier graag wat meer over.

image alt

Wat is een energieneutrale woning?

Een energieneutrale woning houdt in dat de energie die je verbruikt en de energie die je opwekt nagenoeg gelijk zijn. Met onder meer goede isolatie, zonnepanelen en vloerverwarming zorg je voor een verminderde CO2 uitstoot en daarnaast worden jouw energiekosten flink verlaagd. Een energieneutrale woning scheelt een gemiddeld huishouden al snel €1.750 per jaar. Je hebt alleen nog de kosten voor het stroomverbruik van je apparaten in huis, denk aan de droger, tv en computer. Het is dus aan te raden te kiezen voor apparaten met een energielabel A, zodat je je energieverbruik zo laag mogelijk houdt. 

image alt

Extra leencapaciteit

Al jaren zet BPD vol in op duurzaamheid door energiezuinige woningen te realiseren in Park Triangel. Door het direct integreren van de eerder genoemde energiezuinige oplossingen tijdens de bouw, zijn de kosten aanzienlijk lager dan bij het verduurzamen van een bestaande woning. De kosten die nodig zijn voor het energieneutraal maken van jouw nieuwbouwwoning zijn namelijk al in de koopsom verwerkt en dus gewoon mee te financieren. Anders dan in fase 1 en 2 zijn de bodemwarmtepomp en zonnepanelen ook in de koopsom inbegrepen.

Daarnaast heb je extra leenruimte bij de aanschaf van een energieneutrale woning. Op dit moment zijn de regels vanuit de overheid vastgesteld dat je bij een woning met een EPC van 0,6 of lager een extra leencapaciteit kunt krijgen van €9.000. Bij een woning met een EPC van 0 of lager is dat €15.000. Je kunt dus in sommige gevallen een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een niet energieneutrale woning. Op dit moment heeft onder andere de Rabobank duurzaamheidskorting voor energiezuinige woningen. Vraag de hypotheekverstrekker van jouw keuze naar de voorwaarden van een hypotheek voor een duurzame woning.