Opgeleverd

Interview architecten

26 november '18

Het ontwerp van de nieuwbouwhuizen in Parkweide is gemaakt door twee architecten. Jos Hermans van RoosRos Architecten en Arjen Weijer van LSWA Architecten werkten niet eerder samen. Maar daar komt verandering in. “Het is zo goed bevallen dat we elkaar zeker nog een keer opzoeken.” Het enthousiasme straalt er vanaf als ze over Parkweide vertellen.

Geïnspireeerd op de Tudorstijl

Arjen trapt af: “Parkweide wordt ontworpen in Tudorstijl. Daarmee voegen we een nieuwe smaak toe aan Park Triangel en vinden we toch nog aansluiting bij de wijken met Engelse landhuisstijl. Door de architectuurstijl en de samenwerking hebben we heel veel variatie kunnen aanbrengen. Jos heeft de starterswoningen en enkele tweekappers aan de randen van de wijk ontworpen. Ik heb me gebogen over de grotere rijwoningen en 2 onder 1 kapwoningen.”

Geen kopie, maar wel herkenbaar

Jos vult aan: “Wist je dat de Tudorstijl die we nu als zodanig definiëren, eigenlijk een revival is van wat er in de 17e eeuw gebouwd werd? Daar kwamen we achter toen we wat verder de geschiedenis indoken. Maar goed, we hebben geen kopie willen maken van een oud Engels dorp. Parkweide moest een eigentijdse vertaling worden van wat ooit is geweest. Mooi en qua comfort en opzet passend bij wat mensen vandaag de dag willen.”

Spelen met elementen

“De Tudorstijl heeft een aantal kenmerkende elementen zoals de markante schoorstenen, het vakwerk in de gevel, de vorm en het aantal ramen, de 1e verdieping die soms wat verder naar voren steekt en de verspringen in de hoogte van de dakgoot. Met deze elementen hebben we gespeeld en daardoor is bijna geen huis hetzelfde. De schoorstenen zijn trouwens puur decoratief, want deze huizen worden gasloos gebouwd. Er steken dus geen pijpjes voor de gasafvoer uit.”

Ontwerpdetail levert veel extra ruimte op

Opvallend bij de woningen in de fase van Parkweide is de enorme 2e verdieping en de extra bergzolder. Arjen legt uit dat dit eigenlijk is gekomen door een keuze in het ontwerp. “Hoe noordelijker je komt in de wereld, hoe steiler de kappen zijn. Daardoor kan de sneeuw gemakkelijker van het dakvlak glijden. De huizen in Tudorstijl hebben ook een vrij steile kap en ik heb hem op markante plekken in de wijk nog een paar procenten steiler gemaakt. Mooi om te zien en dus heel praktisch!”

Dit gaat heel bijzonder worden

De mannen zijn het erover eens. “Dit wordt echt een heel bijzondere wijk. Geen rijtje is langer dan 7 huizen en op belangrijke zichtplekken hebben we de huizen iets extra’s gegeven. Hierdoor vinden ook kinderen heel gemakkelijk hun weg in de wijk. ‘Ik woon in het straatje met het witte vakjeshuis op de hoek.’ Wij verwachten dat mensen zich hier heel snel thuis zullen voelen door het vele groen en de aansprekende architectuur.”

Zie jij jezelf hier al wonen? Bekijk de woningen!