Tuinbouwweg
Logo Logo

Gasloos wonen aan de Tuinbouwweg

We nemen gas terug: in Nederland gaan we stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en bij het koken. In 2050 moeten we allemaal gasloos wonen. Nieuwbouwprojecten waarvan de bouwvergunning na 1 juli 2018 wordt aangevraagd, zoals bij de woningen aan de Tuinbouwweg, lopen daar alvast op vooruit: daar is - vanuit een wettelijke verplichting - zelfs geen aansluiting meer op het aardgasnet. 

Gasloos, duurzaam, energieneutraal

Zo’n 40% van de woningen die BPD oplevert, is al gasloos en dat aantal groeit. We verwachten eind 2018 zelfs 60% van ons woningaanbod zonder aardgasaansluiting op te leveren. Het meest voorkomend is dat we woningen aansluiten op het warmtenet of een warmtepomp plaatsen, zoals bij de woningen aan de Tuinbouwweg. Hiervoor hoef je uiteraard niets te doen: wij zorgen ervoor dat we de juiste duurzame alternatieven in jouw nieuwe woning plaatsen. 

De voordelen van gasloos wonen

Comfortabel wonen

De woningen hebben standaard vloerverwarming, goede isolatie en ventilatie. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en een comfortabele temperatuur in je woning. Je hebt nooit meer last van koude voeten! Daarnaast is er minder stofcirculatie en hoopt er geen stof op tussen de radiator en de muur bijvoorbeeld. Handig als je allergisch bent voor stof. Bijkomend voordeel is dat je je bij het inrichting van je woning geen rekening hoeft te houden met radiatoren die in de weg staan. 

Beter voor en klimaat én lagere energiekosten

Geen aardgas draagt bij aan minder CO2-uitstoot in de toekomst. Dat is niet alleen voor het klimaat maar ook fijn voor je portemonnee. Geen gas betekend ook geen gasrekening. Dat scheelt aanzienlijk in de energierekening. Uiteraard kost de werking van de warmtepomp elektriciteit. Maar de warmte die nodig is voor vloerverwarming is een stuk lager dan bij traditionele radiatoren. Dit kost dus ook een stuk minder energie! 

Veiliger wonen

Geen gas in huis zorgt voor een veiligere en gezondere woonomgeving. Zo gaat het risico op een koolmonoxidevergiftiging drastisch omlaag. Koolmonoxide komt namelijk vrij als aardgas niet volledig verbrandt. Ook heeft de woning geen radiatoren maar vloerverwarming. Kinderen lopen dus geen risico zich te branden aan een hete verwarming. Koken doe je op een inductieplaat. Een inductieplaat is alleen heet als er een pan op staat. Zo vergeet je nooit het gas uit te zetten en is het risico klein dat je, of je kind, je er aan verbrand. Bijkomend voordeel is dat je het ook makkelijk schoon kunt maken!

Alternatief voor gas aan de Tuinbouwweg

Er zijn verschillende alternatieven om een woning gasloos te maken. In de woningen aan de Tuinbouwweg is gekozen voor een warmtepomp. Daarnaast worden de woningen Energieneutraal. We leggen je graag uit wat dat inhoudt! 

Warmtepomp: warmte uit de bodem, via gesloten bodemlussen

De woningen aan de Tuinbouwweg krijgen een bodem/water warmtepomp. Een warmtepomp vervangt de cv-ketel en werkt volledig op elektriciteit. Deze pomp onttrekt warmte in de winter en koude in de zomer uit de aarde onder de woning via gesloten bodemlussen. De bodemlussen gaan soms tot wel 200 meter diep de grond in. De temperatuur van de onttrokken warmte is nog niet hoog genoeg om je woning mee te kunnen verwarmen. De warmtepomp brengt de temperatuur verder omhoog, een warmtewisselaar geeft de warmte uiteindelijk af aan de vloerverwarming. In de winter wordt koude opgeslagen in de grond en in de zomer warmte. Een extra voordeel van dit systeem is dan ook dat je je woning kunt koelen in de zomer. Dat is niet alleen comfortabel, je slaat de warmte ook weer op voor gebruik in de winter.

Energieneutraal wonen

Alle woningen in dit project zijn nagenoeg energieneutraal. Dat houdt in dat de energie die je verbruikt - voor onder meer verwarmen/koelen en warm water - en de energie die je opwekt ongeveer gelijk zijn. De woningen in het project Tuinbouwweg hebben een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) van 0 (wettelijk is de norm 0,4). Hierdoor heb je in jouw woning zeer lage energiekosten. Dit bereiken we onder meer door een bodemwarmtepomp (die kan verwarmen en koelen), goede isolatie, vloerverwarming en zonnepanelen. Alleen de stroomkosten voor bijvoorbeeld wasmachine, droger en televisie komen er nog bij. En een fijn voordeel: bij een nagenoeg energieneutrale woning heb je € 9.000,- extra hypothecaire leenruimte (vanaf 1 januari 2019 is deze extra ruimte zelfs € 15.000,-). Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning.

Veel gestelde vragen

Welke systemen zijn er mogelijk als alternatief voor gas?

BPD maakt onder meer gebruik van de volgende alternatieven om woningen gasloos te verwarmen: warmtenet (stadsverwarming) en warmtepompen (all electric). Hierbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen een lucht- en een bodemwarmtepomp. In dit project kiezen we voor een bodemwarmtepomp. Een bijkomend voordeel van deze warmtepomp is dat je in de zomer je huis ook kunt koelen. 

Zijn er extra financieringsmogelijkheden voor een gasloze woning?

Die zijn er als je gasloze woning ook energieneutraal is. Dat houdt in dat enerzijds energiebesparende maatregelen zijn gedaan en er anderzijds energieopwekkende voorzieningen zijn, zoals zonnepanelen. Hierdoor heb je € 9.000,- extra hypothecaire leenruimte (vanaf 1 januari 2019 is deze extra ruimte zelfs € 15.000,-). Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning

Is BPD de enige ‘gasloze’ bouwer?

In Nederland vervalt het aansluitrecht op aardgas bij nieuwbouwwoningen op 1 juli 2018. Alle ontwikkelaars en bouwers van nieuwbouwwoningen zullen hierin mee moeten gaan. BPD ziet toekomst in duurzame oplossingen en heeft de ambitie om in 2020 alle nieuwbouwwijken energieneutraal te hebben en in 2030 zelfs energieleverend te zijn.

Is een gasloze woning even comfortabel als een traditionele gasgestookte woning?

Ondanks dat de temperatuur van vloerverwarming (tussen de 30 en 40 graden) veel lager is dan bij radiatoren (tussen de 70 en 90 graden) is het even comfortabel in huis. De vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de gehele ruimte. 

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?