Opgeleverd

Wonen in Stationspark

Stationspark is een gezellig buurtje in Waddinxveen met een geheel eigen karakter. Een tikje stoer en industrieel, maar toch nog steeds kleinschalig en vriendelijk. Door het hoge afwerkingsniveau en de schitterende architectuur is dit een fijne woonplek. Alle woningen, inclusief de 45 huurappartementen van het BPD Woningfonds, zijn opgeleverd en bewoond.

image alt

Dit vertelt de architect over het plan

Amelia van Haersma Buma - Gawronska en Marjon Mors van SVP Architectuur hebben samen met BPD het ontwerp voor de appartementengebouwen en eengezinswoningen in het Stationspark gemaakt. "Door heel Park Triangel zie je elementen van de Engelse cottagestijl terug. Prachtig, maar dat landelijke past minder goed bij deze locatie. Het Stationspark is stedelijker. Door de aanwezigheid van het spoor, het station en andere bedrijvigheid heeft het gebied iets industrieels. En dat was voor ons dan ook de inspiratiebron."

image alt

Een verzameling van ‘fabrieks’-gebouwen

"We kwamen met het idee dat alle gebouwen en woningen samen iets moesten uitstralen van een fabriekscomplex dat hier ooit heeft gestaan. De donkere gevelsteen, antracietkleurige raamkozijnen en roedes én de staalelementen verwijzen naar een industrieel verleden. De verschillende ‘fabrieks’-gebouwen hebben allemaal een andere functie. Toch horen ze duidelijk bij elkaar door het eenduidige kleurgebruik, de materialen en de manier waarop ze gebouwd zijn. Omdat we ergens toch ook de verbinding met de rest van Park Triangel aan wilden gaan, zijn er ook overeenkomsten. Bijvoorbeeld de roedes in de ramen en de schoorstenen. Maar dan net iets anders uitgevoerd."

Herkenningspunten

"Stationspark krijgt een eigen, stoere identiteit met een aantal krachtige gebaren. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld de sheddaken, de opvallend gemetselde schoorstenen en de klok die de hoek van een appartementengebouw siert. Ook de prominent aanwezige teksten op de gebouwen zijn beeldbepalend. Vroeger zag je die teksten ook, ze waren puur functioneel om de leveranciers de weg te wijzen. En straks is het een herkenningspunt voor bewoners en passanten."