Geïnspireerd op de Engelse Landhuisarchitectuur

13 juli '21

Architect Jean-Paul Corèl van STOL architecten maakte het ontwerp voor de woningen binnen plandeel Parkrijk. Een ontzettend leuke klus vond hij, want de Landhuisarchitectuur heeft fantastische elementen om mee te werken, zodat binnen een eenduidig kleuren- en materialenpalet volop variatie ontstaat. Een wijk zoals er geen ander is in Park Triangel.

Vaststond dat Parkrijk de sfeer van een Engels dorp moest krijgen met huizen in Landhuisarchitectuur. Maar wat typeert deze stijl nou precies? Jean-Paul ging op onderzoek uit en ´kwam thuis´ vol inspiratie. “We maken geen kopie van het verleden, maar een eigentijdse vertaling van historische elementen of woonsferen.”

image alt

Spelen met elementen

“Typisch aan deze architectuurstijl zijn de robuuste schoorstenen, rijk gedetailleerde gevels, ramen met roedeverdeling, erkers, veranda’s en soms een serre. Waar het ene huis een schoorsteen heeft, is het ander verrijkt met een dakkapel, overdekte entree of een topgevel. Door te ´spelen´ met deze elementen én door de grote variatie in woninggrootte, breedte en type is bijna geen huis hetzelfde en word je continu verrast door leuke details. De rijtjes en tweekappers zijn als ensemble vormgegeven, zodat ze samen ogen als een statig landhuis.”

image alt

Eenheid in verscheidenheid

In de hele wijk wordt overwegend één kleur metselwerk en een vlakke, roodbruine keramische dakpan toegepast. Alle woningen zijn duurzaam ontworpen met goede isolatie en energiezuinige installaties. De zonnepanelen zijn in de kleur van de pannen en worden verdiept in het dakvlak gelegd, zodat ze mooi opgaan in het daklandschap. Sommige woningen hebben een donkere plint of een plint in cementstuc en soms zie je op de verdieping wit geschilderd metselwerk. De eenheid in materiaalgebruik zorgt - samen met de rijke, groene openbare ruimte - voor eenheid, rust en een informele dorpse sfeer. Binnen deze samenhang ontstaat verscheidenheid door de rijkheid van details.

“De steen komt uit een Steenfabriek waar al meer dan 100 jaar op ambachtelijke wijze stenen worden gebakken. Het is de enige steenfabriek in Nederland die nog gebruik maakt van een kolengestookte ringoven. Dat levert authentieke stenen op. Het leuke is dat de stenen door het vuur een unieke kleur hebben gekregen. Ze worden handmatig op kleur gesorteerd. Daardoor hebben alle huizen in Parkrijk straks een unieke selectie stenen. Uniek en toch familie.”

image alt

Zoveel variatie biedt voor elk wat wils

“Bij STOL architecten werken we met veel plezier aan een grote diversiteit aan opdrachten. Het inleven in een opgave is iedere keer weer een leerzaam en boeiend onderdeel van ons vak. Bij het vormgeven van de woningen voor Parkrijk hebben wij ons laten inspireren door authentiek voorbeelden van Engelse Landhuisarchitectuur en ons bezoek aan de locatie. Ik ben ervan overtuigd dat dit een van de mooiste wijken van Park Triangel wordt. Je woont hier tegen het park en de polders en het groen baant zich letterlijk een weg tot aan je voordeur. De verschillende woonsferen en woningtypes maken dat iedereen hier een fijn thuis kan vinden. Ik ga zeker een keer een rondje lopen als de wijk af is.”

Vragen over Parkrijk? Neem contact op
Ook wonen in Parkrijk? Bekijk het aanbod